Sengevædning kan være en pine at døje med.

En våd seng er aldrig rart at vågne op til, og rengøringen efterfølgende kan være træls og besværlig – særligt, hvis urinen trækker ned i sengens madras.

Hvis du eller dit barn har tendens til nattevæderi, så er der heldigvis hjælp at hente i form af et tisseunderlag, også kendt som et vådliggerlagen. 

For at give dig selv eller dit barn de bedste forudsætninger for en god nattesøvn, har vi på redaktionen fundet nogle af de bedste forhandlere af vådliggerlagen, herunder 7 gode produkter.

På den måde kan du finde den helt rigtige model til dine behov, så natten bliver behaglig, og du kan sove godt og uforstyrret. 

Vådliggerlagen fra Nordic Dream – Vådliggerlagen til voksne og børn

 • Nem at tage på pga. elastikker i hjørnerne
 • Fri for skadelige kemikalier og OEKO-Tex certificeret
 • Høj kvalitet til en lav pris
Vadliggerlagen fra Nordic Dream (1)
Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Vådliggerlagenet fra Nordic Dream er et simpelt, men fornuftigt valg. Det løser problemet med at skulle i gang med en større rengøring, da urin ikke vil trænge igennem og ned til sengen. Dertil kan du nemt vaske lagenet i vaskemaskine, når det trænger. 

Hvis du leder efter et vådliggerlagen i høj kvalitet til en god pris, så er lagenet fra Nordic Dream et køb, du trygt kan gøre. Det er et produkt i den billige ende af skalaen i forhold til andre modeller. Det betyder, at du har flere penge til andre sjove ting. Det kan være, dit barn længe har tigget om en halvhøj seng med et specielt tema, som hitter hos ham eller hende for tiden.

Nordic Dream vådliggerlagenet er ikke et, som er designet til vugger eller børnesenge. Den kommer til gengæld i 10 forskellige store størrelser, så der skal nok være et, som passer.

Vådliggerlagenet findes i størrelserne: 80×200, 90×200, 105×200, 120×200, 140×200, 160×200, 180×200, 180×210, 200×200 og ikke mindst 210×210.

Det er altså et vådliggerlagen, der passer bedst til voksne, men det kan også bruges til ældre børn, som sover i en stor seng.  

Når du køber dit vådliggerlagen hos Nordic Dream, kan du godt have god samvittighed. Nordic Dream er et brand, som går op i naturen, og de ønsker at værne om den. De går aktivt ind og forsøger at bidrage til naturen på en positiv måde. Det gør de ved, at de i et samarbejde med Naturstyrelsen planter et nyt træ i de danske skove, for hver seng de sælger.


Specifikationer

 • Hvid
 • 80×200 cm til 210×210 cm
 • Oeko-Tex certificeret
 • 100% fri for skadelige kemikalier
 • Elastiker til hjørnerne

Night & Day Vådliggerlagen – tisselagen helt fri for skadelige kemikalier

 • Slidstærke materialer
 • 100% fri for skadelige kemikalier og Oeko-tex 100 certificeret
 • Tåler vaskemaskine, strygning og tørretumbling
Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Night & Day Vådliggerlagen passer til spring- og boxmadrasser til større børn og voksne. Størrelsen er 90×200, og materialerne brugt til produktet er bomuld og pvc. Det er pvc-laget, som sørger for, at væsker ikke trænger igennem og når ned til madrassen. Materialerne er desuden meget slidstærke, da det er en egenskab, som forhandleren Soveland har vægtet højt ved alle deres lagener. 

Vådliggerlagenet fra Night and Day er et blødt lagen i høj kvalitet, og tekstilerne er produceret under ordentlige forhold. Det er Oeko-tex 100 certificeringen et bevis på. Lagenet er desuden 100% fri for skadelige kemikalier. Det er en kvalitet, som vi her på redaktionen vægter virkelig højt, da det også gør os trygge at vide, at uønskede kemikalier ikke kommer tæt på brugeren grundet lagenet.

Det er værd at vide, at et Night & Day Vådliggerlagen sidder godt på madrassen, da det er meget smidigt. Du skubber det derfor ikke af ved en fejl, imens du sover. Det gør også, at det er mere behageligt at ligge på den bløde overside.


Specifikation

 • Bomuld/pvc materiale
 • Jersey vævning med pvc på bagsiden
 • Passer til springmadras eller boxmadras
 • Vask ved 60 grader
 • Tåler tumbling
 • Tåler strygning
 • Oeko-tex 100 Certificering

Vådliggerlagen fra Oopsy – absorberende med behagelig overflade

Vadliggerlagen fra Oopsy (1)
Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Vi er helt vilde med det praktiske Vådliggerlagen fra Oopsy, og derfor har vi inkluderet det på vores liste over komfortable lagener. Det er et godt lagen til babyer og børn, og det har enormt mange skønne kvaliteter.

Særligt bemærkelsesværdigt ved Vådliggerlagenet her er, at det er specifikt designet og udviklet til at give personen, der ligger på det, en god søvn. Komfort er derfor i højsæde, og det ses tydeligt i lagenets materialer. Den behagelige Microfiber forside, som er det, som barnet møder, når han eller hun lægger sig, det imponerende absorberingslag af viskose samt polyester og ikke mindst bagsiden med PU-coated polyester, som sikrer, at madrassen under ikke bliver våd.

Overordnet set er lagenet altså blødt, men der, hvor det virkelig adskiller sig fra andre vådliggelagener, er grundet den høje absorberingsevne på omkring 3,5 liter pr. m2. Selv om du vasker lagenet gang på gang, så mister det ikke den sugeevne. Absorberingen gør, at væsken trækker ind i kernen, og derpå føles lagenet tørt og lunt. Dit barn slipper altså for at vågne op med et drivvådt lagen. Lagenet gør det også muligt for barnets hud at ånde, hvilket også er en fordel. 

Den sidste kvalitet som er værd at fremhæve er, at lagenet har to vinger. De foldes om madrassen, når lagenet er kommet på. Det gør at Oopsy vådliggerlagen bliver, hvor det skal. Det her vådliggerlagen er oplagt at bruge til en god tremmeseng, hvis det er nødvendigt for barnet.


Specifikationer

 • B110xL90 (samt 50×90 pr vinge)
 • Ca. 3,5 liter pr m2 i absorberingsevne
 • Kan vaskes på 60 grader
 • Microfiber polyester, Viskose/Polyester, PU-coated polyester

Abri-Soft Classic – forebyggende engangsunderlag 

Abri-Soft Classic (1)
Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Det er ikke frivilligt at væde sengen, det er ikke noget, som nogen prøver på med vilje. Særligt små børn og ældre mennesker kan alligevel have ufrivillige problemer, og det er ikke sundt for huden, og det er et pokkers arbejde, når der konstant skal vaskes lagener og senge. De problemer kan dog hjælpes på vej med de smarte Abri-Soft Classic fra Abena.

Huden kan blive sart hos en sengevæder, da huden ikke synes godt om at være våd i flere timer. Abri-Soft Classic kan være løsningen. Underlaget er udviklet, så det har en neutral PH-værdi og en tør overflade. Det kan ikke kurere den sarte hud, men det kan være med til at forebygge hudproblemer.

Abri-Soft Classic kan ikke kun bruges i sengen, men hvis den inkontinente ofte sidder i en stol eller skal ud at køre langt, så kan et tisse underlag være meget brugbart i det tilfælde. Det er småt og diskret og kan hurtigt flyttes rundt, hvor der er brug for det. 

En pakke Abri-Soft Classic indeholder 25 engangs-vådliggerlagener, posen de kommer i er lille og diskret, så den kan nemt gemmes under sengen, hvis I ønsker det. Ved brug af Abri-Soft classic vil der skulle vaskes langt færre lagener og madrasser. Underlaget smides blot ud efter brug. Det er altså et fantastisk lagen til dig, som ønsker at gøre rengøringen end del nemmere.

Når underlaget er foldet ud, fylder det ikke meget, du kan derfor nemt vælge, hvor det skal ligge for at beskytte møbler og andet. Andre lagener på listen her er tilpasset en hel madras, men med Abri-Soft Classic, skal du blot lægge det på det relevante sted på sengen, ovenpå det lagen der måtte være i forvejen.

Hvis du har brug for et vådliggerlagen, der passer til en god weekendseng, i forbindelse med at barnet skal passes ude med overnatning, så er Abri-Soft Classic fra Abena også et virkelig godt bud. Dem, der skal passe barnet, slipper nemlig for bekymring og en masse vask efter besøget. Dertil er engangsunderlaget nemt at benytte, så det er en kæmpe fordel for dig med barn og babysitter.


Specifikationer

 • Engangsunderlag
 • Neutral PH-værdi
 • Forebygger hudproblemer
 • Kan bruges på stole og senge

Vådliggerlagen Baby Dan – vandtæt og  holdes fast med elastikker

Vadliggerlagen Baby Dan (1)
Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Det her vådliggerlagen giver dig en god beskyttelse af dit barns madras, og det holdes godt fast på madrassen. Det er grundet, at lagenet er med stræk, så det lægger sig godt rundt om madrassen. Dertil er der også indbygget elastikker, som også er med til at lagenet ligger perfekt uden ubehagelige folder.

Baby Dan Vådliggerlagen har desuden en polyurethanemembran, som er et meget åndbart materiale. Du slipper derfor for bekymringer, om barnet har det godt og sover tørt om natten. Det er også med til, at fugt ikke siver ned til madrassen og sengen. 

Derudover er lagenet af 100% blødt bomuld i jerseykvalitet, og vådliggerlagenet er også Oeko-tex certificeret. Du kan derfor stole trygt på, at tekstilet er produceret under fornuftige forhold, og at det ikke indeholder nogen former for sundhedsskadelige stoffer eller kemikalier, som kan være allergifremkaldende. 

Størrelsen på lagenet er 60×120, det er derfor helt oplagt til juniorsengen. Du behøver dog ikke lade dig slå ud, hvis lagenet er for stort. Du kan enten vælge at folde lagenet under den mindre madras eller undersøge vådliggerlagener fra Baby Dan i andre størrelser. Du kan helt sikkert finde et godt Baby Dan lagen, som passer perfekt i en vugge eller babynest, hvis det er det, som du har brug for. Du skal være opmærksom på, at lagenet fra Baby Dan har tendens til at krybe med 3%, når det vaskes første gang. Hvis lagenet derfor kun lige akkurat passer, kan det være, du skal overveje en større størrelse. De fleste vil dog ikke bemærke, at tekstilet er skrumpet, så det burde ikke blive et problem.


Specifikationer

 • 60 x 120 cm
 • 100% bomuld
 • Hvid
 • Oeko-Tex certificeret
 • Kan vaskes på 40 grader
 • Tåler tørretumbling

Børn og nattevæderi

Nattevæderi er når barnet tisser i sengen regelmæssigt efter at være fyldt 5 år. Nattevæderi er mere almindeligt blandt børn, end de fleste går og tror. Faktisk er 6-10 % af alle 7-årige påvirket og har tendens til sengevædning. Det er først i 6-7 års alderen, at behandling bliver foreslået. Ufrivillig vandladning er ikke barnets skyld. Der er to hovedårsager til den uheldige situation:

 1. Barnet producerer en for stor mængde urin om natten
 2. Barnet har en for lille blære i forhold til mængden af produceret urin i løbet af natten

Nogle gange vil det være en kombination. 

Behandling foregår oftest ved enten en medicinsk behandling eller ved et ringeapparat, som er en føler, der aktiverer en alarm ved sengevædning, så barnet kan tisse færdigt på toilettet. Alarmen skal optræne barnets reflekser, så det selv vågner op og går på toilettet, inden det er for sent.

Har du et barn, der har ufrivillig vandladning i søvne, så husk:

 • Det er vigtigt at forklare barnet, at det ikke selv er skyld i nattens uheld
 • Læg i stedet vægt på, at der er en fysisk forklaring på nattevæderi
 • Straf ikke dit barn for at tisse i sengen
 • Belønninger for at lokke barnet til at stoppe har ingen effekt
 • Behandling kan være en mulighed, efter at barnet er fyldt 6-7 år

Hvad er et vådliggerlagen, og hvorfor skal du anskaffe et?

Inkontinens og nattevæderi kan ramme alle aldre, og det bliver ofte forbundet med skam. For mange er det kun en fase, men der er også mange, som lever med problemet længe Der findes dog redskaber, som kan gøre livet med inkontinens eller ufrivillig vandladning lidt nemmere. Et af de redskaber er et vådliggerlagen. 

Et vådliggerlagen er et tisseunderlag, og det bliver ofte brugt til børn med vandladningsproblemer, men også voksne med inkontinens. De fleste vådliggerlagener har en membran, som beskytter sengen og madrassen mod fugt og lugt. 

Der findes forskellige typer af vådliggerlagener: :

 • Gummilagen
 • Vinylbetræk
 • Polyuretanbetræk

Et gummilagen var blandt de første vådliggerlagener, som blev brugt, men det giver ikke meget plads til, at huden kan ånde. Et vinylbetræk er udviklet, så det er nemt at tørre af. Det er en let, billig og effektiv måde at beskytte madrassen, og du er med vinylbetræk sikker på, at støvmider ikke bliver et problem. Til gengæld så gør vinylbetræk såvel som gummilagen det svært at komme af med kropsvarme, og huden ånder ikke lige så godt på de typer. Polyuretanbetræk er den nyeste type indenfor vådliggerlagener, og det er lavet af polyurethan. Det er et materiale, som er både åndbart og behageligt at ligge på. 

Du bør anskaffe et vådligger lagen, hvis dit barn eller du selv har problemer med ufrivillig vandladning, da fordelene ved at anvende et vådliggerlagen er mange. Du kan spare tid og penge, da du ikke skal gøre sengen og madrassen ren i tide og utide, og madrassens levetid vil også forlænges markant med vådliggerlagenet. Personen med inkontinens vil også ligge og sove bedre med et godt vådliggerlagen, som absorberer fugten. Det gør, at den sovende får en tør nat og risikoen for hudproblemer mindskes. Generelt er komforten hovedårsag til, at du bør vælge at anskaffe et vådliggerlagen.

Sådan vælger du det rigtige vådliggerlagen

Der er nogle forskellige overvejelser, du bør tage med dig for at finde det rigtige lagen, som passer til dit eller dit barns behov. Herunder har vi listet vores tips til at vælge et godt vådliggerlagen

Mængden af urin kan være afgørende for, hvilket lagen du skal anskaffe. Hvis det kun er små mængder, så behøver du eller dit barn måske ikke et absorberende lagen, som kan være en dyrere løsning. Det kan dog være investeringen værd, hvis der er meget urin i løbet af en nat.

Tendensen til sved har også noget at sige, for hvis sengevæderen også sveder meget, så er et åndbart vådliggerlagen klart mere optimalt. 

Ønsket om komfort kan fylde meget for nogle, og hvis det ønske skal prioriteres, så kan det være en god idé at kigge efter et vådliggerlagen med et blødt bomuldslag. 

Dækningsgraden af lagenet kan være forskellig fra model til model. De mest almindelige modeller er: beskyttelseslagner som dækker topmadras og madrassens sider, kompletlagener som ikke glider rundt og dækker hele madrassen samt omslag til høje madrasser, som er specifikt designet til at indeholde tykke madrasser.

Når du har overvejet det ovenstående, så er vi overbevist om, at du kan træffe en fornuftig beslutning, som passer til behovet i hjemmet.

FAQ

Hvad er et vådliggerlagen?
Et vådliggerlagen er et lagen, som er udviklet til at beskytte madrassen mod fugt og urin hos børn eller voksne med tendens til ufrivillig vandladning i søvne.
Hvilken type vådliggerlagen skal jeg vælge?

Det kommer an på behov. Et vinylbetræk er en billigere løsning, men polyuretanbetræk er åndbart og behageligt. Vi anbefaler desuden, at du vælger et, som passer godt til madrassen.

Er der noget specielt, jeg skal være opmærksom på?
Hold øje med Oeko-tex mærket som sikrer, at de tekstilerne er i en god kvalitet og uden sundhedsfarlige stoffer. Vær også opmærksom på vådliggerlagenets åndbarhed for sengevæderens komfort.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter

Skriv en kommentar