Det kan være svært at vide, hvornår din baby er klar til sin første sovepose.

Mange forældre er usikre på, hvilken størrelse sovepose de skal købe til deres baby, eller om en sovepose overhovedet er det rigtige valg for dem. 

I denne guide hjælper vi dig med at finde ud, hvad du skal være opmærksom på, inden du vælger en sovepose. Derudover har vi undersøgt markedet og fundet de bedste soveposer til babyer ifølge tidligere brugere og eksperter.

Hvad skal man overveje, når man køber en sovepose til babyer?

Størrelse og materiale
Størrelsen på soveposen afhænger af babyens alder og vægt. De fleste producenter har forskellige størrelser poser baseret på aldersintervaller.

Typisk findes babysoveposer i tre størrelser: 0-6 måneder, 6-18 måneder og 18-36 måneder. Andre er blot angivet som “baby-” eller “småbørnssoveposer”. Hold øje med justerbare funktioner som f.eks. elastik i taljen, der kan forlænges, og bundstykker med knapper, så posen kan vokse med dit barn.

Når det gælder materiale, er det meget sikrere at vælge naturmaterialer frem for syntetisk stof som f.eks. polyester. Naturfibre er åndbare og kan hjælpe med luftgennemstrømningen, hvilket mindsker risikoen for, at barnet bliver overophedet.

Du kan også vælge økologisk bomuld eller bambus, som kan være med til at mindske risikoen for overophedning, eller uld, som har unikke temperaturregulerende egenskaber. 

TOG-klassificering
TOG-klassificeringen på en sovepose bestemmer, hvor tykt materialet er, ligesom i soveposer til voksne. Men i modsætning til soveposer til voksne er babyer ikke i stand til at justere soveposen til en behagelig temperatur, så det er vigtigt at vælge den rigtige TOG-værdi.

Som en generel regel gælder det, at jo varmere rummet er, jo lavere bør TOG være og omvendt. I rum med en temperatur på 16 grader eller derunder kan babyer bære en body og en sovepose i økologisk bomuld samt en 2,5 TOG-babysovepose, mens babyer, der sover i rum mellem 17 og 21 grader, kan bruge en sovepose med 2,5 TOG med en bomuldsovertrøje på under.

Babyer, der sover i varmere rum, mellem 22 og 25 grader, kan nøjes med at bruge en let 1,5 eller 1 TOG-sovepose med en bomuldsbody under – med lange eller korte ærmer, alt efter hvad forældrene synes er bedst. Husk på, at du sandsynligvis får brug for et par forskellige poser til sæsonændringer.

Sikkerhedsfunktioner
Der er et par vigtige ting, som du skal være opmærksom på for at sikre, at den sovepose, du vælger, er sikker at bruge. En sikker sovepose bør have skulderstropper med åbne og lukkebeslag og trykknapper under armene.

Sørg for, at halshullet ikke er for stort, så dit barns hoved kan glide ind i soveposen. Undgå ekstra tilbehør, der kan medføre kvælnings- eller kvælningsfare, f.eks. en hætte, kvaster eller knapper. Kig også efter et sikkerhedscertifikat på etiketten eller emballagen, f.eks. EN 16781:2018.

Pris
Der er en række faktorer, der har indflydelse på prisen på en babysovepose, f.eks. materialet og størrelsen. Nogle babysoveposer er f.eks. lavet af materialer af højere kvalitet end andre, og hvis du leder efter en langtidsholdbar løsning, kan det være værd at bruge lidt ekstra.

Dem i den lavere prisklasse koster omkring 200 kr. og er lavet af syntetiske, mindre åndbare materialer. På den anden side koster dem i den højere prisklasse omkring 2000 kr. og er fremstillet af naturlige materialer, såsom bomuld, bambus eller uld. I sidste ende er det vigtigt at se på de enkelte baby soveposers egenskaber og beslutte, hvilken sovepose der passer til dine behov. 

Bruger- og ekspertanmeldelser
Det kan være nyttigt at kigge på brugeranmeldelser, fordi de beskriver personlige erfaringer med produktet.

Andre gange kan ekspertanmeldelser være mere nyttige, fordi anmelderen har ekspertise inden for området og kan give en objektiv mening. Det er vigtigt at overveje begge typer anmeldelser, når du foretager et køb, så du kan få et velafrundet perspektiv på produktet.

Hvad er en sovepose til babyer? 

En sovepose til babyer kan give din baby en sikker og behagelig måde at sove på, mens han/hun er væk hjemmefra. Soveposer er også gode til lure og overnatninger, og fungere ligesom vi voksne vil bruge en tyngdedyne. Når du vælger en sovepose, skal du sørge for at vælge en, der har den rigtige størrelse og vægt til din baby. Du skal også overveje vejrforholdene på det sted, hvor du skal bruge den.

Hvad er fordelene ved en sovepose til babyer?  

Der er mange fordele ved at bruge en sovepose til babyer. Soveposer giver dit barn et sikkert og behageligt miljø at sove i. Desuden kan en vægtet sovepose også hjælpe, hvis man har en urolig baby, der har  svært ved at falde i søvn. Vægtede soveposer bruger Deep Touch Pressure-behandling til at hjælpe barnet med at få en dybere og mere afslappet søvn.

En anden fordel ved vægtede soveposer er deres beroligende evne, der kan have en gavnlig effekt på ængstelige børn. Ifølge Børns Vilkår er der indenfor det sidste årti sket en tredobling af børn, der bliver diagnosticeret med angst. Deep Touch Pressure-behandling har vist sig at kunne hjælpe med at lindre nogle af symptomerne på angstlidelser.

Soveposer kan også hjælpe med at regulere et barns kropstemperatur. Når babyer sover i deres eget sengetøj, kan de meget let få det for varmt eller for koldt. Soveposer er lavet af materialer, der hjælper med at holde din baby ved en ensartet temperatur hele natten. Det er vigtigt, fordi nyfødte ikke har evnen til at kontrollere deres kropstemperatur så godt som ældre børn og voksne.

Endelig er soveposer en god måde at holde din baby komfortabel på, når du skal rejse. De er kompakte og nemme at pakke, så du kan tage dem med dig, uanset hvor du tager hen.

Hvad er ulemperne ved en sovepose til babyer?  

Der er et par ulemper ved at bruge en sovepose til babyer. For det første kan de være ret dyre, hvis man gerne vil have en sovepose i god kvalitet. For det andet oplever nogle forældre, at deres barn får det for varmt, når de sover i en sovepose. Det er derfor væsentligt at sørge for at købe en sovepose i åndbare materialer, så du sikrer dig, at dit barn ikke bliver overophedet, mens de sover. Når dit barn begynder at blive lidt større, kan det være nødvendigt at bruge en junior dyne.

Kan en babysovepose bruges udenfor?  

Ja, en babysovepose kan bruges udenfor, men du skal sørge for, at den er ordentligt isoleret til temperaturen. Du skal også sørge for, at posen er egnet til dit barns alder og vægt.

Er soveposer til babyer sikre?  

Så længe du vælger en sovepose, der har den rigtige størrelse og vægt til dit barn og er fremstillet af ordentlige materialer, er de helt sikre. Soveposer giver dit barn et sikkert og behageligt sted at sove. Desuden kan en vægtet sovepose også hjælpe, hvis man har en urolig baby, der har svært ved at falde i søvn.

Hvad er det bedste materiale til en babysovepose? 

Det bedste materiale til en babysovepose afhænger af, hvor du skal bruge den. Hvis du skal bruge den indendørs, vil du have et materiale, der ånder godt og ikke gør din baby for varm. Et bomulds- eller bambusmateriale vil være godt til dette. Hvis du skal bruge soveposen udendørs, skal du bruge et vandtæt og vindtæt materiale som nylon eller polyester. Hvis du foretrækker at bruge en dyne, så vil en babydyne være det bedste valg.

Tidligere anmeldte produkter – nu udgået

Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.

Littlenap Napsack – babysovepose med beroligende effekt og godt design

Screenshot_28

Littlenap Napsack er en god løsning for forældre, der gerne vil give deres baby en rolig og uforstyrret nattesøvn. Den vægtede sovepose er med til at simulere følelsen af at blive trøstet eller holdt, hvilket kan hjælpe dit spædbarn med at falde i søvn.

 • Deep Touch Pressure (DTP) terapi
 • Tre størrelser (S, M, L)
 • Fri for skadelige stoffer

Anmeldelse: Produktanalyse af Littlenap Napsack

Beroligende effekt
Littlenap Napsack anvender Deep Touch Pressure (DTP) terapi, som lægger et fast men blidt, beroligende tryk på kroppen og beroliger nervesystemet, hvilket udløser udskillelse af hormoner, der fremmer ro, afslapning og velvære. Det er godt til babyer, der ofte vågner op eller har svært ved at falde til ro.

Forskellige størrelser
Produktet findes i tre størrelser, S – til babyer på 2-6 måneder, M – til babyer på 6-12 måneder og L – til småbørn på 1-2 år. For at sikre en optimal temperatur under din babys lure har stoffet en standardtykkelse på 1 TOG. I koldere perioder kan du tilføje et ekstra lag enten under eller oven på soveposen i form af et tæppe, tøj eller en ekstra dyne.

Godt design
Napsack er udviklet på baggrund af anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen. Polyesterkuglerne under det beroligende bjørnemotiv er indkapslet og dobbeltmaskeret med 2 poser for at undgå kvælningsrisiko. Hvis den dobbeltsyede pose går i stykker, er polyesterkuglerne mindre end et riskorn, og fremstillet af et ugiftigt materiale for at optimere sikkerheden for både babyer, børn og voksne. Soveposen er praktisk, og den kan både trækkes ned over hovedet, eller du kan putte barnet ind ovenfra, som med en normal sovepose. 

Fordele:

 • Sikkerhed og ro for barnet
 • Reducerer stresshormonet kortisol
 • Gør det muligt for babyen at sove dybere og uafbrudt

Ulemper: 

 • Farveudvalget kunne være bredere

Redaktionens vurdering

Littlenap Napsack er et godt valg til at hjælpe din baby med at få en god nattesøvn. Posen hjælper med at reducere stresshormonniveauet, hvilket fremmer ro og dybere søvn. Farveudvalget kunne være bredere, men det vægter ikke så højt i forhold til alle soveposens andre fordele, bl.a. at den helt fri for kemikalier og skadelige stoffer.

Specifikationer

 • Materiale: bomuld
 • Vægt: 200 – 270 g
 • Størrelse: S, M, L

Tyngdeposen Mini (0-1 år)

Tyngdepose-tyngdpåse-babydeepsleep-mini-1

Anmeldelse: Produktanalyse af Tyngdeposen Mini

Unikt design
Tyngdeposen Mini er en 50/50 blanding af bambus- og bomuldsfibre, der gør den blød, behagelig og holdbar. I modsætning til traditionelle dyner, som ofte sparkes af, sikrer det unikke design, at den omsluttende effekt holder hele natten.

Takket være det naturlige stof er posen åndbar og nem at bruge. De 2-vejs YKK® lynlåse gør den også til at rigtig praktisk valg, der kan gøre bleskift til en leg. Desuden er modellen udstyret med trykknapper, og svøbfunktionen opnås ved at lukke dem på ærmegabene.

Certificeret produkt
Produktet har EU’s sikkerhedsstandard EN 16781:2018, som specificerer krav til sikkerheden af soveposer til børn, der anvendes i børns sovemiljø.

Alle komponenter i Tyngdeposen Mini er Øko-Tex-certificeret, og vægten består af phthalatfri PE-granulat (små plastikgranulatkugler), der er TÜV-godkendt. Desuden er der en tilfredsgaranti med en prøveperiode på 30 dage, så du ikke kommer til at fortryde dit køb.

Fordele:

 • EU-sikkerhedsstandard EN 16781:2018
 • OEKO-TEX-certificerede materialer
 • 30 dages prøveperiode

Ulemper: 

 • Den kan ikke tørretumbles

Redaktionens vurdering

Tyngdeposen Mini tilbyder praktisk anvendelighed og skadesfrie materialer. Ulempen er, at den ikke kan tørretumbles, da den vil krympe. Men hvis du synes, at posen er lidt for bred, kan du til gengæld tørretumblere den en gang og tilpasse den til den størrelse, du har brug for.

Specifikationer:

 • Materiale: bomuld og bambus
 • Længde: 80 cm
 • Vægt: 500 g
 • Alder: 0 – 12 måneder

Tyngdeposen Junior (2-4 år)

babydeepsleep-tyngdeposen-junior-tyngdedragt-1-510x510

Tyngdeposen Junior er fremstillet i et temperaturregulerende materiale, hvilket gør det nemmere for dine børn at holde sig godt tilpas hele natten lang. Den er et passende valg for forældre, der ønsker en praktisk og sikker sovepose til deres børn.

 • Åndbart design
 • Fri for skadelige stoffer
 • Temperaturregulerende materiale

Anmeldelse: Produktanalyse af Tyngdeposen Junior

Naturlige materialer
Tyngdeposen Junior er en beroligende sovedragt til små børn med fysisk uro og søvnbesvær. Dragten er fremstillet af bambus og bomuld, som begge er naturligt åndbare stoffer, for at forhindre overophedning. Derudover er der ventilationshuller på bagsiden for ekstra åndbarhed. Modellen kan bruges fra min. 17 måneder og min. 12 kg, op til fire år.

Sikker og certificeret
Tyngdeposen Junior er Oeko-Tex-certificeret. Vægten består af små plastkugler, der er TÜV-godkendt. Fyldet er fordelt i 2 x dobbeltlagede beskyttede rum med stærke dobbeltsyninger, der sikrer, at de ikke kan falde ud. Dragten leveres desuden med en YKK®-lynlås af høj kvalitet, der er fri for nikkel, bly og andre tungmetaller.

Velegnet til forskellige sovestillinger
Børn sover i forskellige positioner om natten, og takket være sit design er soveposen velegnet til alle sovestillinger. Hvis dit barn sover på siden, vil den skabe en lille “pude”, som barnet ligger mod og kan mærke.

Dette har en beroligende og afgrænsende effekt. Når barnet derimod ligger på maven oven på vægten, vil de små plastkugler i vægtområdet sikre, at stillingen er behagelig. Tyngdeområdet vil bevæge sig, når barnet bevæger sig, hvilket skaber en god beroligende effekt.

Fordele:

 • OEKO-TEX-certificeret
 • Bly- og nikkelfri
 • Udstyret med 2-vejs YKK-lynlås

Ulemper: 

 • Huller til sele kan ikke bruges til autostol/brambælter

Redaktionens vurdering

Tyngdeposen Junior er lavet af åndbare og certificerede materialer, så du kan være sikker på, at den er fri for skadelige kemikalier. Derudover sikrer YKK-lynlåsen nem adgang og lukning. Selehullerne kan dog ikke bruges til at fastgøre soveposen til en autostol, men er gode, hvis du skal spænde barnet fast i en barnevogn. På trods af denne ulempe er dette en god sovepose, der giver stor bevægelsesfrihed for dit barn.

Specifikationer:

 • Materiale: bomuld og bambus
 • Længde: 90 cm
 • Vægt: 800 g
 • Alder: 17 måneder – 4 år

Tyngdeposen Baby (1-2 år)

Tyngdepose-tyngdpåse-babydeepsleep-mini-2

Tyngdeposen Baby er produceret i sikre materialer, der er testede og certificerede. Det gør den til et godt valg for forældre, der ønsker et sikkert og behageligt sovemiljø for deres barn.

 • Testet og certificeret
 • Huller til barnevognssele
 • 30 dages prøveperiode

Anmeldelse: Produktanalyse af Tyngdeposen Baby

Brugervenlig
Tyngdeposen Baby er beregnet til børn fra otte måneder, eller 12 kg, til to år gamle. Modellen er let at sætte på barnevognen, da der er huller beregnet til det. Desuden er den udstyret med en 2-vejs YKK®-lynlås, der gør bleskiftet lettere.

Åndbart materiale
For at undgå overophedning er Tyngdeposen Baby fremstillet af bambus og bomuld, som er åndbare naturmaterialer. På ryggen er der ekstra materialer med ventilationshuller. TOG-værdien er målt til 0,5 TOG, hvilket svarer til et tyndt tæppe.

Et dybt tryk på kroppen stimulerer musklerne og leddene (proprioceptiv stimulation), hvilket sender input til nervesystemet, der gør, at vægten er med til give en roligere og dybere søvn. Man skal dog være opmærksom på, at nogle oplever en positiv effekt fra den første nat, mens effekten for andre kommer mere gradvist.

Kan vaskes i maskine
Soveposen kan maskinvaskes ved 30°C og skal lufttørres. Der er mulighed for, at materialet krymper ca. 5-10% under den første vask. Produktet leveres med 14 dages fortrydelsesret og 30 dages prøveperiode, så du kan være helt tryg ved produktet.

Fordele:

 • 14 dages fortrydelsesret
 • 2-vejs YKK®-lynlås og trykknapper
 • Kan vaskes i maskine

Ulemper: 

 • Lav vasketemperatur

Redaktionens vurdering

Tyngdeposen Baby er lavet i naturlige materialer og har flere gode indkøbsfordele, bl.a. at den er nem at tage af og på takket være lynlåsen. Selvom posen kan vaskes i maskine, er vasketemperaturen lav, men du kan bruge damp for at opnå en bedre desinfektion. Produktet er testet og er i overensstemmelse med EU’s sikkerhedsstandard EN 16781:2018.

Specifikationer:

 • Materiale: Bomuld og bambus
 • Længde: 90 cm
 • Vægt: 700 g
 • Alder: 8 – 24 måneder

Tyngdeposen Vest (4-6 år)

Tyngdepose-tyngdpåse-babydeepsleep-tyngdevest-5-510x510

Tyngdeposen Vest er lavet af materialer af høj kvalitet, der holder børnene varme og komfortable. Det gør den til et velegnet valg for forældre, der ønsker et kvalitetsprodukt til deres børn, som kan bruges året rundt.

 • Naturligt stof (bomuld og bambus)
 • Velegnet til alle årstider
 • 14 dages fortrydelsesret

Anmeldelse: Produktanalyse af Tyngdeposen Vest

Mildt vægtet
Den generelle vejledning er, at vægten fra en dyne bør udgøre ca. 10 % af kropsvægten for at opnå den ønskede beroligende effekt. Som et forsigtighedsprincip bruger Tyngdeposen >7% af kropsvægten som en retningslinje. Desuden forhindrer kombinationen af bomuld og bambus med naturlige termoregulerende egenskaber overophedning. Der er heller ingen farlig kemi involveret, da produktet er fremstillet i overensstemmelse med EU’s sikkerhedsstandard EN 16781:2018.

Gennemtænkt design
Designet forhindrer, at børnene kan sparke posen over hovedet, og forhindrer også, at den dækker ansigtet. Børnene kan heller ikke få adgang til plastkuglerne, da fyldet er fordelt på to dobbeltlagede rum, der er sikret med robuste dobbeltsyninger. Den kan vaskes i maskine og leveres med 14 dages fortrydelsesret for ubrugte produkter.

Fordele:

 • Den kan bruges om dagen
 • EU-sikkerhedsstandard EN 16781:2018
 • Kan vaskes i maskine

Ulemper: 

 • Den kan ikke tørretumbles

Redaktionens vurdering

Tyngdeposen Vest er designet til at passe bedst muligt til dit barns behov. Den kan vaskes i maskine, så den er nem at holde ren. Den kan dog ikke tørretumbles, da den ellers vil krympe. På trods af denne ulempe er dette en rigtig fin model, der kan bruges hele dagen og ikke kun til at sove i.

Specifikationer:

 • Materiale: bomuld og bambus
 • Vægt: 800 g
 • Alder: 17 måneder – 6 år

FAQ

Hvilken sovepose er bedst til en baby?
Der er mange forskellige soveposer til babyer på markedet, og det kan være svært at vælge den rigtige. Du bør overveje vægt, temperaturklasse, materiale og pris, før du køber
Hvem køber soveposer til babyer?
De fleste nye forældre køber soveposer til deres babyer. De er bekymrede for, at deres små børn skal fryse om natten, og en sovepose hjælper med at holde dem varme.
Hjælper soveposer babyer til at sove bedre?
Der er ikke noget entydigt svar på dette spørgsmål, da alle babyer er forskellige og reagerer forskelligt på at sove i en sovepose. Mange forældre oplever dog, at deres baby sover bedre i en sovepose, da den er med til at skabe et hyggeligt og behageligt miljø.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter

Skriv en kommentar