Babyer skal have masser af søvn, så deres kroppe og hjerner kan udvikle sig på en sund måde.

Det et specielt vigtigt, at du har en god babydyne. Den spiller en stor rolle for babyens følelse af tryghed og giver en god temperaturregulering. En babys krop kan nemlig ikke på samme måde kontrollere sin temperatur, og derfor er det vigtigt, du sikrer dig, at din babydyne har gode egenskaber og er af god kvalitet.

Vi har fundet nogle af de mest anmelderroste babydyner,  så du har de bedste muligheder for at finde den bedste babydyne til dit barn. Du finder både allergi- og miljøvenlige varianter på listen.

Wonderliving babydyne i bambus

 • Føles som silke
 • Det er 100% økologisk og allergivenligt
 • 30 dages returret
Wonderliving baby bambusdyne

Baby sengetøj fra Wonder living er fremstillet af 100% bambus. Det er vigtigt, at dit barn får det bedste, der findes. Børns hud er mere følsom og sart, og derfor skal du vælge sengetøj, der er venligt mod deres hud. Sengetøjet giver dit barn en god søvnoplevelse og gør det muligt for barnet at få en bedre søvn.

Bambuslyocell er fugttransporterende og fordamper fugt 2-3 gange hurtigere end bomuld. Det gør sengetøjet ideelt til børn, der har det meget varmt om natten og kan blive forstyrret af en fugtig seng. Bambus fremmer temperaturbalancen, hvilket hjælper med at holde barnet varmt, når det er koldt, og det hjælper med at fjerne varmen.

Bambussengetøjet er fremstillet af 100 % økologisk dyrket bambus, der er fremstillet ved hjælp af lyocell-teknikken. Det er Øko-tex-certificeret og opfylder standard 100. Produktet er ikke giftigt, allergivenligt og fri for farlige kemikalier, hvilket er en vigtig faktor når det gælder børns sundhed.

Fordele:

 • Afgiver fugt to til tre gange hurtigere end bomuld og er også stærkere.
 • Fremstillet af 100 % økologisk dyrket bambus.
 • FSC C132484 certificeret

Ulemper: 

 • Dette er sengelinned og ikke en dyne.

Änglamark Babydyne Helårsdyne – Til dig, der vil undgå allergier

 • Syet i kasetter, så fyldet altid er ligeligt fordelt
 • OEKO-Tex 100 certificeret
 • Tåler at komme i vaskemaskinen og tørretumbling

Din baby har brug for rigtig meget søvn, og den vil formentligt ligge under sin babydyne i mere end 15 timer hver dag. Det betyder også, at dynen skal være så behagelig som muligt, samtidig med at den er fri for kemikalier og allergivenlig

Dén tryghed får du, når du vælger et produkt fra Änglamark. Denne babydyne fra det anerkendte brand er mærket med Svanen, hvilket betyder, at du kan være sikker på, at dynen er sikker at ligge under i mange timer ad gangen. Babydynen er fyldt med 140 gram mikrofiber, som aldrig har været i nærheden af kemikalier og pesticider, og våret er af 100% økologisk bomuld.

Denne babydyne er mærket med Oeko-Tex Standard 100, og det er din garanti for, at våret er udviklet, så det lever op til miljø- og sundhedsmæssige krav. Som alle andre Änglamark-produkter opfylder dynen en lang række særligt høje Coop-krav inden for sundhed, kvalitet, miljø og etik.

Denne babydyne er syet i kassetter, så fyldet altid er jævnt fordelt i dynen. På den måde vil dit barn opnå den samme mængde isolering og varme, uanset hvor meget det ligger og vender sig i løbet af natten. Du kan også nemt vaske dynen i vaskemaskinen på 60° C og tørretumble den på lav varme.

Fordele:

 • Mærket med Svanen
 • Syet i kassetter, så fyldet altid er jævnt fordelt i dynen
 • Én af de billigere kvalitets-babydyner

Specifikationer:

 • Materialer: Mikrofiber og 100% økologisk bomuld
 • Allergivenlig: Ja
 • Længde: 100 centimeter
 • Bredde: 70 centimeter
 • Sæson: Helårsdyne

Ulemper: 

 • En anelse tynd for en helårsdyne

Ringsted Dun Kiddy Babydyne – genial babydyne at have med på farten

 • Allergivenlig og fri for husstøvmider
 • Tåler vask ved 60 grader
 • OEKO-Tex, Nomite og Downafresh certificeret

Den sidste babydyne på denne liste kommer fra Ringsted Dun og bærer navnet ”Kiddy”. Dens helt store trækplastre er, at den er fyldt med nye europæiske andedun, og så kan den også foldes sammen i en medfølgende rygsæk, der gør den oplagt at tage med på tur.

Dun er noget af det bedste, du kan vælge, når det kommer til isolering, og så regulerer dun samtidig fugt i en dyne virkelig godt. Du skal heller ikke blive skræmt væk ved tanken om, at fyldet kommer fra ænder, som er levende væsener. Hos Ringsted Dun går man meget op i dyrevelfærd, og deres dun og fjer kommer derfor udelukkende fra Europa. Det skyldes, at producenten på den måde kan have fuld kontrol og sikre sig, at produktionen er underlagt den strengeste dyreværnslovgivning i verden.

Når det kommer til Ringsted Dun Kiddy Babydyne bliver der også anvendt dun, som tilhører klasse 1 ud af 3 klasser – det betyder, at det er fri for kemi og dermed er den mest optimale type dun, du kan komme i besiddelse af.

Dynen er allergivenlig, fri for husstøvmider, og den anbefales børn i alderen fra 0-2 år. Den kan vaskes ved 60 grader, og så skal den helst tørretumbles.

Fordele:

 • Fyldt med 90% nye europæiske andedun
 • I den bedste ud af 3 klasser
 • Kommer i en sød bamserygsæk

Specifikationer:

 • Materialer: 90% nye europæiske andedun og bomuldscambric
 • Allergivenlig: Ja
 • Længde: 100 centimeter
 • Bredde: 67 centimeter

Ulemper: 

 • Er en anelse kortere end andre babydyner

Nsleep Helårs babydyne – perfekt babydyne til børn med husstøvmideallergi

 • Allergivenlig babydyne som er god til folk med astma og husstøvmideallergi
 • Støvmidetæt GOTS og certificeret
 • Ventilerende og leder nemt sved væk fra kroppen
Nsleep Helårs babydyne

Majsfibre, merinould… og nu kapokfibre? Ja, babydyner kan i sandhed fyldes op med mange forskellige typer materialer. Hver især har de fordele og ulemper, men når det kommer til kapokfibre – som du finder i denne helårs-babydyne fra Nsleep – kan det være svært at spotte nogen ulemper.

Det skyldes, at dyner med kapokfibre er allergivenlige og opretholder kropsvarmen uden at give svedeture. Kapoktræet vokser vildt i Sydamerika, Østafrika og Asien, og de kan blive mere end 200 år gamle. Man bruger kapslerne fra disse træer til at udvinde fibrene, og de har en isolerende og ventilerende effekt. Det betyder, at de både kan reflektere babyens egen kropsvarme, samtidig med at fugten kan slippe ud gennem dynen.

Kapok er også et meget allergivenligt materiale, da støvmider, bakterier og svampespore har svært ved at trives i dette naturlige materiale. Det har den effekt, at hvis dit barn lider af husstøvmideallergi eller astma, vil det ikke få nogen problemer med at ligge under denne dyne fra Nsleep i længere tid.

Du kan også med god samvittighed investere i denne type babydyne, der indeholder fibre fra kapoktræer. Man fælder nemlig træerne, der typisk har stået på denne jord i flere hundrede år, men bruger i stedet de mange kapsler, der vokser lystigt på træerne. Da træer samtidig opbevarer en masse CO2 i sig, gør du også noget godt for klimaet ved at investere i virksomheder, der planter flere træer.

Hvad er en babynest?

En babynest er en lille seng eller pude, der er designet til at give en tryg og sikker soveplads til en baby. Babyneste fås i forskellige størrelser og materialer, men de fleste er fyldt med blødt materiale og har en form, der kan give babyen en følelse af at blive indhyllet og omfavnet.

Babyneste kan også bruges som en form for rejseseng, da de er lette at transportere og kan bruges i forskellige rum og på forskellige overflader. Babyneste kan også give ekstra støtte til babyen, når de begynder at sidde op eller lære at rulle rundt.

Ammepuder kan også være nyttige at bruge i forbindelse med en babynest. En ammepude kan give ekstra støtte og komfort til både mor og baby under amning, og kan også hjælpe med at positionere babyen i den rette højde og vinkel. Ammepuder kan også bruges til at støtte babyen, når de ligger på maven eller når de begynder at sidde op.

Når man bruger en babynest og ammepuder, er det vigtigt at følge sikkerhedsretningslinjer for at sikre, at babyen sover og spiser sikkert og komfortabelt. Det anbefales altid at have en voksen til stede, når babyen bruger en babynest eller en ammepude, og at følge producentens anvisninger for brug og pleje af produktet.

Sådan vælger du den rette babydyne

En baby kan ikke regulere sin egen kropstemperatur – ligesom voksne kan – og derfor er det vigtigt, at du som ansvarlig forælder udvælger den helt rette babydyne. Sammen med det øvrige sengetøj og vuggen afgør din babydyne nemlig, hvor varmt eller koldt der bliver i babyens soveområde.

Det vigtigste forhold, du skal tage højde for, er årstiden og temperaturen i løbet af natten. Det giver sig selv, at hvis det er en varm sommernat, skal du vælge tyndt og åndbart sengetøj, mens du om vinteren har brug for tykkere materialer. Især dun er et godt valg, fordi det er godt til at holde på det isolerende luftlag.

For at vælge den rette sovepose til din baby, anbefaler vi dig at læse vores test af babysoveposer, så du kan se, hvilken sovepose der passer bedst til din baby. Du får et indblik i kvaliteten af materialer, holdbarhed og pris, så du kan vælge den bedste sovepose til din baby.

I det danske klima bør du som tommelfingerregel eje mindst én sommer-babydyne og én helårs-babydyne. Sommerdynen skal du bruge på de varmeste nætter og dage, mens helårsdynen typisk kan klare både vinter, efterår og forår.

Kilde: Mom365.com

Derfor er det vigtigt at babyer får nok søvn

I vores moderne liv bliver søvn en nedprioriteret ting for mange danskere. Men det er en stor fejl, for søvn er afgørende for vores kognitive evner, vores kreativitet og vores generelle livsglæde. Alt for mange mennesker tror, at de kan slippe afsted med et begrænset antal timers søvn i døgnet, men det er langt de færreste, der kan klare sig med mindre end 6-7 timer på længere sigt.

Der er en grund til, at babyer sover så meget, som de gør. Deres kroppe og hjerner har brug for søvnen for at kunne udvikle sig, og derfor sover de også helt naturligt langt det meste af dagen. Når man ikke sover nok, øges stresshormonerne, og det kan blandt andet gå ud over immunforsvaret.

Dit barn bliver også udsat for mange sanseindtryk, hvert eneste øjeblik det er vågent. Disse mange indtryk skal bearbejdes og lagres i hjernen, og dén proces finder sted i søvnen. Hvis din baby ikke får nok søvn, får den altså også sværere ved at lære nye ting, og det kan i sidste ende gå ud over de motoriske, følelsesmæssige og sociale kompetencer.

Kilde: Sleepfoundation.org

Sådan ser et typisk søvnmønster ud for en baby

Du skal dog ikke føle dig fortabt, hvis du frygter, at din baby ikke får nok søvn og dermed ikke opnår den fulde indlæringsevne. Der kan være stor forskel på, hvordan babyers søvnmønstre ser ud, og hvor mange timers søvn de får i den første tid.

Der kan sagtens gå mange måneder, fra at din baby sover mindst 5 timer i træk, og alle babyer kan vågne i korte perioder i løbet af natten. Her er de typiske søvnmønstre for babyer, som du kan bruge som rettesnor:

 • Nyfødt: 16-17 timers søvn fordelt på 3-4 lure
 • 3 måneder: 15 timers søvn fordelt på 3-4 lure
 • 6 måneder: 14 timers søvn fordelt på 3-4 lure
 • 1 år: 13-14 timers søvn fordelt på 1-2 lure
 • 2 år: 13 timers søvn fordelt på 1 lur

Du kan dog hjælpe din baby godt på vej ved at sikre dig, at barnet opnår så optimale betingelser for søvn som muligt. Et simpelt, men effektivt trick, er at investere i en babydyne af høj kvalitet – og så kan du også overveje at kaste nogle penge efter eksempelvis en babynest eller en kugledyne til børn. Når din baby er begyndt at vokse ud af sin dyne, er juniordyner et godt alternativ.

Kilde: Sundhed.dk

Tidligere anmeldte produkter – nu udgået

Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.

Cocoon Company Amazing Maize babydyne

Cocoon Company Amazing Maize babydyne

Den anden babydyne på denne liste adskiller sig meget fra de fleste dyner på grund af dens specielle fyld: Cocoon Company Amazing Maize babydyne er nemlig skabt med majsfiber. Ja, du læste rigtigt; fiber fra majs.

Men det giver god mening, for majsfiber har mange imponerende egenskaber. Det er både bæredygtigt, allergivenligt og vegansk. Majsfiber er nemlig fremstillet af 100% genanvendelige ressourcer og er samtidig 100% naturlig nedbrydelige.

Majsfiberne i Cocoon Company Amazing Maize babydyne har også den klare fordel, at de hjælper med at regulere varmen. De er vandafvisende og leder den overskydende varme og fugt igennem dynen i stedet for at absorbere den. Det betyder, at dynen vil forblive tør og behagelige gennem hele natten.

Du slipper også for husstøvmider – som mange danskere udvikler allergi over for – da denne babydyne er betrukket med 100% økologisk certificeret bomuld, som er så tætvævet, at husstøvmider ikke kan trænge igennem.

Fordele:

 • Bæredygtig, allergivenlig og vegansk
 • Lavet af varmeregulerende majsfiber
 • Velegnet til de kølige årstider

Specifikationer:

 • Materialer: Majsfiber og økologisk bomuld
 • Allergivenlig: Ja
 • Længde: 100 centimeter
 • Bredde: 70 centimeter

Ulemper: 

 • Det er ikke nær så nemt at erstatte majsfiber, hvis der går hul på dynen

Cocoon Company Merino Wool babydyne

Cocoon Company Merino Wool babydyne

Cocoon Company er endnu engang på banen med en babydyne, der er skabt af materialer, du ikke ligefrem finder alle steder. Denne gang er der tale om den funktionelle og smarte merinould, som vinder mere og mere indpas i tøj og sengetøj på grund af de enestående egenskaber.

Merinould kommer fra får, der primært lever i New Zealand og Australien, og derfor er merinould også modstandsdygtigt på mange måder. Ulden er naturligt temperaturregulerende; når det er koldt, isolerer merinoulden godt, og når det er varmt, lader merinoulden dig ånde med lethed. Merinould indeholder også lanolin, som gør, at husstøvmider og bakterier ikke kan leve i uldfiberen.

I denne babydyne fra Cocoon Company er der brugt det fineste økologiske merinould, samtidig med at den er betrukket med silkeblød og 100% økologisk bomuld. Der er altså hverken brugt kemikalier, pesticider eller syntetiske fibre til at fremstille produkterne, og dermed er denne babydyne også allergivenlig.

Du kan vælge mellem tre forskellige udgaver af denne babydyne: en light-udgave til de kølige nætter, en medium-udgave der fungerer som helårsdyne, og en heavy-udgave når der er brug for ekstra meget varme på de kølige nætter.

Fordele:

 • Skabt af 100% økologisk merinould
 • Merinould er både isolerende og åndbart
 • Kan fås i tre forskellige udgaver

Specifikationer:

 • Materialer: Økologisk merinould og bomuld
 • Allergivenlig: Ja
 • Længde: 100 centimeter
 • Bredde: 70 centimeter

Ulemper: 

 • Merinould skal vaskes og plejes forskelligt fra andre typer babydyner

Læsø Garnspinderi Classic Baby Duo – smuk babydyne, der sikrer optimal temperaturregulering

Læsø Garnspinderi Classic Baby Duo

Læsø Garnspinderi er kendt for at skabe tekstiler af høj kvalitet og med et smukt udseende. Det samme gør sig gældende for denne Classic Baby Duo-babydyne, der kan fungere som en helårsdyne. Den er skabt med uld, som fra naturens side er temperaturregulerende, samtidig med at det leder fugt væk fra kroppen.

De to kvaliteter er med til at sikre, at denne dyne er optimal at lægge over din baby, når sommermånederne nærmer sig, og temperaturen stiger i nattetimerne. Et stort problem, som mange voksne oplever med deres babyer, er, at de små mennesker sparker dynen fra kroppen, hvis der bliver for varmt. Men dét problem skulle denne babydyne fra Læsø Garnspinderi løse, da den føles let og ikke bliver for varm.

Du skal heller ikke frygte en stor vand- og el regning, når du bruger denne babydyne fra Læsø Garnspinderi. Den anvendte uld behøver ikke at blive vasket på 60 grader, men kan derimod sagtens klare sig med 30 grader. Du skal dog altid huske at bruge uldvaskemiddel og uldvaskeprogram.

Fordele:

 • Velegnet som helårsdyne
 • Lavet af 100% naturmaterialer
 • Dynen kan maskinvaskes på 30° C

Specifikationer:

 • Materialer: Uld
 • Allergivenlig: Ikke oplyst
 • Længde: 100 centimeter
 • Bredde: 70 centimeter
 • Type: Helårsdyne

Ulemper: 

 • Det er ikke tydeligt oplyst, om den er allergivenlig eller ej

FAQ

Hvilken babydyne er bedst?
I denne guide har vi udvalgt 6 forskellige babydyner, der hver især har sine fordele og ulemper. Det er svært at pege på én specifik dyne og sige, at dén er den helt rette i alle situationer. Men nogle babydyner er dog af bedre kvalitet end andre, og de dyner, du finder på denne liste, er designet til at skulle opfylde langt de fleste behov.
Hvad kendetegner en god babydyne?
En god babydyne skal være behagelig at røre ved, samtidig med at den isolerer og ånder godt. Det betyder med andre ord, at din babydyne skal give barnet et trygt sted at sove, men den skal også sikre, at dit barn hverken fryser eller har det for varmt.
Hvor ofte skal man vaske en babydyne?
Ligesom alle andre babyprodukter – slynger, tøj og graviditetspuder – er det det vigtigt at vaske din babydyne regelmæssigt. Selvom den ikke decideret beskidt, kan din babydyne godt indeholde mange husstøvmider, som overraskende mange danskere har allergi over for. De fleste babydyner skal vaskes på mindst 60 grader for at dræbe husstøvmider, men husk at vælge skånevask, når du har mulighed for det.

 

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter

Skriv en kommentar